En guide til den Bæredygtige Rejse

Jeg hører ofte hvordan bæredygtighed er et så komplekst og overvældende emne at forstå for den individuelle person, hvilket gør det meget svært at agere på. Mange små virksomheder føler det samme. Det er simpelthen ikke et særlig gennemskueligt område i øjeblikket. Vi mangler stadig at løse udfordringen med at vidensdele tværs over bunker af information og data, der traditionelt set har haft meget lidt- til ingen interaktion. Mange af løsningerne er der allerede, men er ikke tilgængelige i vores område, ikke integreret med vores nuværende system, eller så ved folk simpelthen bare ikke at de eksisterer.

Den bæredygtige rejse er- og vil være en kontinuerlig rejse, som starter indefra. Det er et komplet paradigmeskifte, som vil have en effekt på alt i vores samfund. Vores perspektiv i de seneste århundreder har været lineært. Måden vi har set verden på har været igennem økonomiske brillestel. For at starte forandringen er vi nød til at ændre måden vi ser på verden, før vi kan ændre måden vi gør ting på.

Det er derfor jeg har kommet op med en en simpel guide som hjælper mig og min familie, såvel som de virksomheder vi arbejder med, til at komme igang med denne bæredygtige rejse. Tænk på det som vækstringene i et træ – vi starter indefra og tager det første skridt som individer.

De første tre trin er:

Vær proaktiv – tag bæredygtige valg. Indse at du altid har et valg. Du vil måske ikke kunne lide de muligheder du har at vælge imellem, fordi de er dyre, upraktiske eller tager for lang tid, men der er altid et valg. Hvis du vælger IKKE at tage det bæredygtige valg, så vær åben og transparent omkring det.

Når flere personer begynder at sige højt hvorfor de netop ikke har taget det bæredygtige valg, så kan markedsføringsfolk samt politikere og ledere bedre forstå hvordan de kan støtte bæredygtige valg – og gøre dem tilgængelige for alle.

Begynd med en slutning i tankerne – visualiser hvad du sigter efter at opnå ved at blive bæredygtig. Hvad er din reele motivation? At redde planeten, bibevare resourcer for fremtidige generationer, sikre ligestilling for alle, leve sundere, rede dyrene? Når du ved hvad din drive handler om, så start med at forestill dig hvordan du vil have dine verden skal være når den opnår bæredygtighed.

First things first – lav en plan for hvor du skal starte. Hvad kan du gøre nu – idag – for at lave en forandring? Gør det simpelt og fokuser på her og nu. Hvad vil du gøre denne uge, som er let og ikke kræver en stor indsats?

For mig personligt, var det at starte med at cykle til arbejde. Først bare i én uge, og så den næste, og efter seks måneder investerede jeg så i en elektrisk cykel. Det er i denne måned 3 år siden.

De første tre trin er mulige for alle personer på planeten. Alle virkosmheder kan ligeså tage disse små skridt, for at starte deres bæredygtige rejse.

Så snart du indser at du altid har et valg, vil hele din tilværelse starte med at ændre sig og din bæredygtige rejse vil have startet.

Når du opnår den personlige bæredygtige sejr med de første tre trin, begynder du at tage denne rejse med andre. Din partner, dine børn, venner, kollegaer og dit fællesskab.

Her er tre simple redskaber du skal bruge for det:

Tænk på win-win – tænk over hvem der er del af dit miljø. Få dem involveret så deres perspektiv samt potentielle fremgange/tab kan blive overvejet. Hvem vil tabe/vinde når i starter den bæredygtige rejse? Vi er alle en del af et mijø, en værdikæde og et fællesskab.

Ærlig talt, så følte mine børn ikke at de var så involveret som de gerne ville have været, da vi solgte vores biler og flyttede ud af byen. Jeg lærte det på den hårde måde at den overgang kunne have været mere gnidningsfri, hvis vi havde involveret dem tidligere i processen.

Har du leverandører som vil være bange for negative konsekvenser, kunder med bekymringer, forretningspartnere/aktionærer som er bange for de kort sigtede påvirkninger på deres profitter?

Forsøg først at forstå, og derefter at blive forstået – hvis du tror at bæredygtigt er lig med vegansk, så møder du måske andre som føler en balance er en bedre løsning. At forstå, er det første skridt til at lave en forandring og at komme op med løsninger der er bedre for alle. At acceptere vi alle er en del af et større system som vi skal forstå, før vi kan starte en forandring, gør et samarbejde meget lettere.

I mit hus er vi all-in vegetarere én uge, og den næste uge spiser vi kød én dag og fisk én dag. Bæredygtighed behøver ikke være enten/eller, det handler om at finde en sund balance der tager ALT til overvejelse (finansielt/humanitært/miljømæssigt).

Skab synergi – det her er ikke en rejse alle kan eller burde tages alene. Byg fællesskaber, find din stamme, ræk ud til dem som har styrker der komplimenterer dine svagheder. Vær modig og spørg efter hjælp. Værdsæt forskelle hos andre, vær åben og inklusiv for folk med andre baggrunde. Kun ved at arbejde med folk du ikke normalt ville finde i dit miljø, ved at være med i samtaler du normalt ikke ville have, kan du virkelig blive udfordret og nå allerhøjest, med de mest bæredygtige resultater.

Vi kan ikke bare komme dertil i år, eller næste år, men vi vil komme derhen hvis vi bliver ved med at forbedre os og søge nye idéer. Verdenshistorien fortæller os at hver gang mennesker anerkender et problem, løser vi det.

Samfundet er blevet sundere, rigere, friere, lykkeligere og bedre uddannet. Vi har endda taget fremskridt imod en mere bæredygtig måde at leve livet, der udleder mindre forurening, spilder mindre olie og har redet ozonlaget.

Nu er vi nød til at stå sammen og løse klimakrisen. Hvilket leder mig til det syvende og sidste trin på rejsen, den syvende vækstring der tillader os at fortsætte denne rejse igen og igen.

Slib saven – det er en livslang rejse. Reflekter og sæt farten ned. Husk at checke din balance. Hvad er status på din egen tredobbelte bundlinje? Hvordan tager du hensyn til dine omgivelser, dit miljø og dit fælleskab?

Hvad skal du justere for at opnå success i hver del af din bæredygtige rejse? Hvordan kan du investere i dig selv og i andre, for at genoplade og genantænde dig selv til rejsen?

Inspireret af ’the Seven Habits of Highly Effective People’ af Stephen Covey og ‘Enlightenment Now’ af Steven Pinker.