zeal - sustainable strategy - since 1980

KøKN

“Hvis mange mindre virksomheder gør en forskel, kommer det til at have en stor effekt!”

Michael Momme Secher, stifter af Køkn Renovering

Michael Momme Secher er en ambitiøs iværksætter, som brænder for at udbrede kendskabet til renovering af køkkener og bidraget til øget brug af cirkulære løsninger i køkkenbranchen.

Fundamentet i KøKN er at gøre køkkendrømme til virkelighed på en miljømæssigt bæredygtig måde inden for både jordens og dit budget.  

Michael har over 17 års erfaring inden for salg og rådgivning i køkken- og møbelindustrien.

Han har tidligere arbejdet som erhvervskonsulent og teamleder hos HTH Køkkener A/S og som Key Account Manager hos OL-Beslag A/S.

Af Tobias Foght

Hvad betyder bæredygtig udvikling for en virksomhed som KøKN? 

“Jeg har startet KøKN Renovering for at tage del i den grønne omstilling og for at gøre en konkret forskel for miljøet. For mig er der vigtigere, at jeg lykkes med at finde løsninger til den grønne omstilling end at jeg sælger mange køkkener. Noget af det, der får mig op om morgenen, er drømmen om at udvikle en 100% cirkulær forretning, der leverer køkkenløsninger.”

Du valgte at samarbejde med zeal allerede få måneder efter at du stiftede din virksomhed – hvordan kan det være?

“Det gjorde jeg for at få andre øjne på min virksomhed og mine tanker om bæredygtig udvikling inden jeg kom alt for godt i gang. Jeg havde tidligere mødt Xenia som underviser i et iværksætterforløb, og der åbnede hun mine øjne for, hvad bæredygtighed og grøn omstilling også er.

Det handler ikke kun om, at producere på den rigtige måde. Det handler også om at forbruge mindre og sikre at succes med den grønne omstilling ikke sker på bekostning af trivsel og mennesker. Og det skal også være en forretning med god indtjening for ellers kan man ikke gør en forskel på den lange bane.”

Hvorfor valgte du fra starten at tænke bæredygtig udvikling ind i KøKNs kerneforretning?  

“Fordi jeg gerne vil hjælpe mennesker med at forbruge mindre ved at genbruge noget af alt det som allerede cirkulerer i de danske hjem og som ofte ikke fejler noget. For mig handler det ikke kun om salg af køkkener, men snarere om at gøre en positiv forskel for miljøet sammen med mine kunder. Bæredygtig udvikling er grundlaget for alt, hvad jeg gør og tænker i KøKN. Det er min passion!”

Hvordan har zeal hjulpet dig med at udvikle din virksomhed ?

“De har hjulpet med at tydeliggøre mine værdier, og parre mine ambitioner med dyb faglighed, så jeg i dag ved hvordan jeg reelt kan gøre en forskel for miljøet, samtidig med at jeg udvikler min forretning. Derudover har jeg fået en meget håndgribelig handleplan for de næste to år, som har givet mig en helt klar retning for min virksomhed.”

Hvad har været det vigtigste take-away fra den proces, du har været igennem i det her forløb? 

“Det er at jeg har fået en handlingsorienteret plan som jeg følger og kan arbejde ud fra. Det behøver ikke at være nyt og revolutionerende for at være bæredygtigt.”

Hvilken værdi har forløbet haft for dig som iværksætter?

“Det har helt klart givet mig tro på, at jeg gør en forskel for miljøet, og så har det bekræftet nogle teser som jeg har gået rundt med i forhold til, at alle bundlinjer helst skal arbejde sammen i praksis.”

Hvorfor er det relevant og vigtigt for startups at arbejde med bæredygtig udvikling?   

“Hvis man som iværksætter ikke får indarbejdet bæredygtighed og tre bundlinjer fra starten, så tror jeg ikke på at man kan få succes på den lange bane.”

Hvilke udfordringer har du haft siden sidst?

“I forløbet med zeal blev der gjort opmærksom på at montøren er et af de svageste led i firmaet, da jeg har med eksterne montører at gøre. Det er fortsat en stor udfordring at få montører nok og finde de rigtige montør, som har de samme værdier som mig.”

Vil du anbefale zeal til andre?

“Jeg vil helt klart anbefale zeal til andre. Særligt tror jeg mindre og mellem store produktionsvirksomheder kan få stor gavn at et forløb ved zeal. I den slags virksomheder kan der være kortere beslutningsveje og ofte skal der mindre til end man tror, hvis man gerne vil gøre en forskel, der kan mærkes på alle bundlinjer. Hvis mange mindre virksomheder gør en forskel, kommer det til at have en stor effekt.”

Nysgerrig efter at vide mere om KøKN? Klik her