Jeg hører ofte hvordan bæredygtighed er for komplekst og for overvældende for den enkelte at forstå og derfor også svært at agere på. Mange ejerledere oplever at området, simpelthen ikke er gennemskueligt for dem. Der mangler videndeling på tværs af informations- og data-siloer, der traditionelt set har haft lidt eller ingen interaktion. Mange af de bæredygtige løsninger, som skal indgå i den grønne omstilling findes allerede, men er enten ikke tilgængeligt i vores lokalområdet, ikke integreret med den vores nuværende systemer, eller også ved folk simpelthen bare ikke at de eksisterer.
Den bæredygtige rejse er og vil altid være en kontinuerlig rejse, som starter indefra. Det er et komplet paradigmeskifte, som vil have en effekt på alt i vores samfund. Vores perspektiv i de seneste århundreder har været lineært. Måden, vi har set verden på, har været igennem økonomiske briller. For at starte forandringen skal vi ændre måden vi ser på verden, før vi kan ændre på måden, vi gør ting på.
Jeg har skrevet en simpel guide, som hjælper mig og min familie, såvel som de virksomheder vi arbejder med til daglig, med den bæredygtige rejse. Tænk på rejsen, som vækstringene i et træ. Vi starter indefra og tager det første skridt fremad, som individer.
De første tre trin er:
Vær proaktiv – tag bæredygtige valg. Indse, at du altid har et valg. Du vil måske ikke kunne lide de muligheder du har at vælge imellem, fordi de er dyre, upraktiske eller tager for lang tid, men der er altid et valg. Hvis du vælger IKKE at tage det bæredygtige valg, så vær åben og transparent omkring det.
Når flere personer begynder at sige højt hvorfor de netop ikke har taget det bæredygtige valg, så kan markedsføringsfolk samt politikere og ledere bedre forstå hvordan de bedre kan støtte op om de bæredygtige valg – og gøre dem mere tilgængelige for alle.
Begynd med slutningen – visualiser hvad du sigter efter at opnå ved at blive bæredygtig. Hvad er din reelle motivation? At redde planeten, bevare ressourcer for fremtidige generationer, sikre ligestilling for alle, leve sundere, redde dyrene? Når du ved hvad din motivation er, så start med at forestil dig, hvordan du gerne vil have din verden skal være, når den en dag er bæredygtig.
First things first – lav en plan for, hvor du skal starte. Hvad kan du gøre nu – i dag – for at lave en forandring? Gør det simpelt og fokuser på her og nu. Hvad vil du gøre denne uge, som er let og ikke kræver en stor indsats?
For mig var det at starte med at cykle til arbejde. Først bare i én uge, og så den næste, og efter seks måneder investerede jeg i en elektrisk cykel. Det er nu 3 år siden.
De første tre trin er mulige for alle personer på planeten, ligesom alle virksomheder kan tage disse små skridt for at starte deres bæredygtige rejse.
Så snart du indser, at du altid har et valg, vil hele din tilværelse begynde at ændre sig og din bæredygtige rejse vil være startet.
Når du opnår den personlige bæredygtige sejr med de første tre trin, begynder du at tage denne rejse med andre. Din partner, dine børn, venner, kollegaer og dit fællesskab.
Her er tre simple redskaber du skal bruge for det:
Tænk vind-vind – overvej, hvem der er del af dit miljø. Involvér dem og få deres perspektiv med, så I sammen kan se på, hvordan I finder frem til de bedste løsninger for alle. Er der nogen der taber/vinder, når I starter den bæredygtige rejse? Vi er alle en del af et fællesskab, en værdikæde og et lokalmiljø, som bliver påvirket, når vi ænder noget.
Mine fire børn følte for eksempel ikke, at de blev involveret så meget som de gerne ville have været, da vi solgte vores biler og flyttede ud af byen. Jeg lærte derfor på den hårde måde, at overgangen kunne være gået mere gnidningsfrit, hvis vi havde involveret dem tidligere i processen.
Har du leverandører som kan være bange for negative konsekvenser, kunder med bekymringer, forretningspartnere, eller aktionærer som kan være bange for de kortsigtede påvirkninger på deres profitter?
Forsøg først at forstå, og derefter at blive forstået – hvis du mener, at bæredygtigt er lig med vegansk, så møder du nok andre som tænker at en balance er en bedre løsning. At forstå er det første skridt på vejen til forandring og komme op med løsninger, der er bedre for alle. Samarbejdet bliver bare meget lettere, når vi accepterer at vi alle er en del af et større system, som vi først skal forstå, før vi kan igangsætte en forandring.
Hjemme hos mig er vi all-in vegetarer i hver anden uge, og hver anden uge spiser vi kød én dag og fisk én dag om ugen. Bæredygtighed behøver ikke være enten/eller, det handler om at finde en sund balance der tager alle parametre i betragtning (finansielt/humanitært/miljømæssigt).
Skab synergi – det her er ikke en rejse nogen bør tage alene. Byg fællesskaber, find din fæller, ræk ud til dem som har styrker der komplimenterer dine svagheder. Vær modig og spørg efter hjælp. Værdsæt forskelle hos andre, vær åben og inkluderende over for folk med andre baggrunde end dig selv. Kun ved at arbejde med folk du ikke normalt ville finde i dit miljø, ved at være med i samtaler du normalt ikke ville have, kan du virkelig blive udfordret og nå de bedste og mest bæredygtige resultater.
Vi kommer ikke i mål i år, og heller ikke til næste år, men vi kommer derhen, hvis vi bliver ved med at forbedre os og hele tiden søger nye veje. Verdenshistorien fortæller os, at når vi altid har løst de problemer vi er stødt på som mennesker.
Samfundet er blevet sundere, rigere, friere, lykkeligere og bedre uddannet. Vi har endda taget fremskridt imod en mere bæredygtig måde at leve livet, der udleder mindre forurening, spilder mindre olie og har redet ozonlaget.
Nu skal vi stå sammen og løse klimakrisen. Hvilket leder mig til det syvende og sidste trin på rejsen, der gør os i stand til at fortsætte den bæredygtige rejse.
Slib saven – det er en livslang rejse. Reflektér og sæt farten ned. Husk at tjekke din balance. Hvad er status på din egen tredobbelte bundlinje? Hvordan tager du hensyn til dine omgivelser, dit miljø og dit fælleskab?
Hvad skal du justere for at opnå success i hver del af din bæredygtige rejse? Hvordan kan du investere i dig selv og i andre, for at genoplade og motivere dig selv til rejsen?
Inspireret af ’the Seven Habits of Highly Effective People’ af Stephen Covey og ‘Enlightenment Now’ af Steven Pinker.
Xenia Duffy
Rådgiver, mor til fire, CEO, bestyrelsesmedlem, tidsengel, og passioneret udendørsmenneske
zeal
Vores mission er at inspirere, motivere og udfordre dig
til at tage bedre og mere langsigtede beslutninger for dig selv og din virksomhed.