”zeal har været rigtig gode til at bruge den bæredygtige forretningsmodel som primus motor for hele processen, og det har været altafgørende for os”
Siger Lars Juhl Frandsen, administrerende direktør i virksomheden, Nordic Computer (NC), når han bliver spurgt om han kan anbefale zeal til andre virksomheder.
Kort om NORDIC COMPUTER
Nordic Computer er en dansk virksomhed, der har gjort det til deres mission at levetidsforlænge IT-udstyr, for at spare på de knappe ressourcer, råstoffer, metaller, produktionsomkostninger, indpakning og transport brugt ved produktionen i første omgang. Nordic Computer har aktivt forsøgt at sammensætte services og produkter, der gør det nemt for deres kunder at vælge rigtigt. Cirkulære IT løsninger er i sig selv ofte økonomisk fordelagtige, og derudover tilbyder NC også at beregne, hvor meget CO2 man kan spare ved levetidsforlænge IT-udstyr.
- Grundlagt: 1979
- Salg og service af cirkulære IT-produkter
- Nørresundby
- https://nordiccomputer.com/da/
- Antal medarbejdere: 83
- Bruttofortjeneste 2021/22: 65.071.000 kr.
- Årets resultat 2021/22: 9.172.000 kr.
Et halvt år efter det seneste udviklingsforløb med zeal er afsluttet møder Tobias, Lars og Bente til en snak om både store og små spørgsmål, der udsprang af deres bæredygtig udviklingsrejse.
Hvad betyder bæredygtig udvikling for Nordic Computer?
Bente: ”Det betyder rigtig meget. Det er først og fremmet blevet et bærende element i hele vores forretning og strategi.
Lars: ”Det betyder grundlæggende at vi arbejder mod en balance på de tre bundlinjer, som vi har indført efter samarbejdet med zeal.
”Bæredygtighed udvikling betyder også at vi dyrker en bevidsthed omkring, at mennesker og deres trivsel er vores vigtigste ressource – og at en sund forretning kan medvirke til at skabe balance på den miljømæssige bundlinje.”
Bente: ”Vi er også begyndt at kalde os selv; ”bevidst kompetente”, forstået på den måde, at vi er blevet mere opmærksomme på vores egen adfærd og profil udadtil, når vi snakker bæredygtig udvikling”.
Hvorfor ville I gerne arbejde aktivt med bæredygtig udvikling?
Bente: “Vi vidste, at det gav mening ud fra et forretningsmæssigt synspunkt. Vi vidste også, at vi allerede gjorde en masse gode ting, men vi kommunikerede det bare ikke. Ligesom vi heller ikke ville skilte med noget, før vi havde godt styr på vores interne forretningsgange. Derfor valgte vi at starte indefra og ud, som vi kalder det.”
Lars: “Det startede egentlig med at jeg blev kontaktet af uttalige marketings bureauer, der gerne vil gøre os grønne, og gang på gang blev jeg stoppet af min egen ærlighed. Jamen vi er jo ikke grønne?
En dag kom Bente ind på kontoret og fortalte at hun havde hørt Xenia til et oplæg, og så startede vi et pilotprojekt i 2021 som startede vores bæredygtige rejse.
Efter det indledende pilotprojekt efterspurgte en kunde CO2-data på vores produkter og det resulterede i at vi fik udviklet en beregningsmotor til udregning af sparet CO2 (sammenhæng mellem vægt og aftryk). Det endte med at være en rigtig god oplevelse, der gav os blod på tanden til at starte et opfølgende strategiudviklingsprojekt med zeal.”
Hvordan har samarbejdet med zeal påvirket jeres bæredygtige udviklingsrejse?
Lars: ”Det har først og fremmest resulteret i en stor rebranding af Nordic Computer, hvor både mission og vision er blevet koblet til vores bæredygtige udvikling.
Herudover har det påvirket os på den måde, at vi altid spørger os selv om der er et bæredygtigt alternativ, når vi tager beslutninger om køb og bortskaffelse.”
Bente supplerer: ”Vi har lært meget om bæredygtig udvikling på den brede klinge og selvom der har været bump på vejen, så er vi endt et sted, hvor vores tilgang til bæredygtig forretningsudvikling er blevet konkret og handlingsorienteret.”
Hvad har været den vigtigste take-away fra den proces, I har været igennem i det nyeste forløb?
Lars: ”Hvis vi starter med NC som virksomhed, så er det nok, at bæredygtig udvikling ikke handler om alt eller intet. Det vi gør, behøver ikke at være perfekt i dag, men så længe det er bedre end i går og så længe vi arbejder mod forbedringer, så bevæger vi os i en bæredygtig retning.
Personligt gik jeg nogle gange irriteret fra møderne, fordi jeg nemt kom til at føle at vi var en del af problemet, men som tiden gik, endte det med at gå op for mig, at vi i stedet kunne blive en del af løsningen og den vinkel har jeg taget med videre.”
Bente: ”Selvom bæredygtig udvikling fylder noget i alle beslutningsprocesser og er blevet en del af vores DNA, så skal vi turde og sætte nogle mål for vores udvikling, som vi glædeligt skildrer med udadtil.”
Hvad er det vigtigste, der er sket i Nordic Computer efter forløbet?
Bente: ”At vi har genintroduceret vores Kaizen tavle. Dem bruger vi til alt, hvad vi laver. Vi har sågar implementeret de tre bundlinjer på tavlerne og de vejleder os i alt, hvad vi gør.”
Lars: “Vi har også besluttet at begynde at rapportere efter CSRD i år. Dels for at være et skridt foran, men i særdeleshed fordi, at nogle af vores kunder bliver ramt af de nye lovkrav fra EU og de kommer i sidste ende til at efterspørge det fra os.
Og ikke nok med at vi er begyndt og rapportere med udgangspunkt i CSRD, så er vi også i gang med at blive ISO14001 og 9001 certificeret.”
Bente: ”Vi har også ansat en ny funktion i vores økonomiafdeling som bl.a. skal stå med ansvaret for vores bæredygtighedsrapportering.”
Hvilke udfordringer har I haft, siden vi så jer sidst?
Lars: ”Vi har egentlig ikke haft de store udfordringer. Vi har skulle finde et organisatorisk tilhørsforhold til vores rapporteringsindsatser og vi har også valgt at lukke et af vores datacentre fordi det brugte for meget strøm. Men det er gode ting!”
Bente: ”Det at gøre vores fragt mere klimavenlig er fortsat en udfordring, men vi arbejder på det og lægger bl.a. det klimavenlige valg ud til kunden.”
Lars: ”Som afslutning på vores strategiforløb med zeal, holde vi et stort kickoff arrangement for alle medarbejdere sammen med Xenia og Thomas fra Vanebrudspalæet – og jeg tror det har været med til at løsne potentielle udfordringer og skabe en større samhørighed omkring vores bæredygtige udvikling.”
Hvorfor er det vigtigt for virksomheder at sætte fokus på bæredygtig udvikling?”
Bente: ”Vi vil ikke kalde os selv idealister, men der er en masse ny lovgivning på vej og andre virksomheder vil kun handle med os, hvis vi har styr på vores eget penalhus.”
Lars er meget enig: ”Det bliver efterspurgt på kundesiden, CO2 er blevet et konkurrencekriterie og hvis vi ikke rykker på dagsordenen, så bliver vi valgt fra. Det handler om at forblive relevant.”
Lars tilføjer, at det ligeledes er et spørgsmål om rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.
Bente: ”Det er med til at skabe en stolthed iblandt medarbejdere, som man ikke skal undervurdere.”
Vil I anbefale zeal til andre?
Lars: ”Ja uden forbehold. Dog vil jeg gerne understrege, hvor vigtigt det er at topledelsen deltager aktivt i forløbet. Det er afgørende at starte processen oppefra.
zeal har været rigtig gode til at bruge den bæredygtige forretningsmodel som primus motor for hele processen, og det har været altafgørende for os.”
Bente er heldigvis enig: ”Til hver en tid. zeal har været rigtig dygtige til at sætte sig ind i vores forretning, og deres fokus på at bruge forretningsmodellen som grundlag for bæredygtig udvikling kan skabe værdi for alle typer virksomheder.”